Energieopslag

EXPIRION B.V. legt zich naast allerlei vernieuwingen op de markt van zonnepanelen ook toe op een andere duurzame innovatie: energieopslag. Het Hillegomse bedrijf heeft, als eerste in heel Nederland, een officiële licentie en certificatie behaald voor het installeren en inbedrijfstellen van grootschalige energieopslagsystemen van het Duitse merk Tesvolt.

Voordelen energieopslagsysteem voor uw bedrijf

Energieopslag heeft verschillende voordelen. Dankzij energieopslag kan er na een stroomstoring vrijwel direct gebruik worden gemaakt van noodstroom. Door het opslagsysteem kan er namelijk onmiddellijk nieuwe stroom worden geleverd en daarom zit u, ondanks de stroomstoring, in principe geen moment zonder stroom. Een ander voordeel van een energieopslagsysteem is dat het gunstig is voor uw portemonnee, aangezien het systeem kan bijdragen aan de verlaging van de piekbelasting. In het geval van een piek verbruikt u op een specifiek moment meer stroom dan uw gecontracteerd vermogen, en hierdoor verhoogt de netbeheerder dit gecontracteerd vermogen automatisch. Echter, als u bijvoorbeeld een maand later geen pieken maakt, wordt het gecontracteerd vermogen vervolgens niet automatisch naar beneden bijgesteld. Het gevolg hiervan is dat u onterecht te kampen heeft gekregen met een onnodige verhoging van uw maandelijkse lasten, omdat u ooit die ene piek in uw stroomverbruik maakte. Hier zit u als ondernemer natuurlijk niet op te wachten, en daarom biedt een energieopslagsysteem op dit vlak uitkomst. Een energieopslagsysteem functioneert bovendien als een ‘buffer’, omdat u de stroom niet terug naar het net stopt, maar juist in de batterij. Pieken kunnen zodoende met het energieopslagsysteem worden opgevangen en dalen gevuld. Doordat de energieprijzen de komende jaren bovendien zullen blijven stijgen, blijkt een energieopslagsysteem nogmaals een groot financieel voordeel te hebben.

Drie TS HV 70 rekken. Foto: Tesvolt
Drie TS HV 70 rekken. Foto: Tesvolt

Combinatie zonne-energie & Tesvolt

In combinatie met zonnepanelen (bestaand systeem) werkt een energieopslagsysteem uiterst efficiënt. Uw zonnepanelen wekken op momenten dat de zon veel schijnt veel stroom op. Wellicht veel meer dan nodig. Het is vervolgens zonde om de overbodige energie verloren te laten gaan, aangezien dit op een later moment kan worden ingezet als uw zonnepanelen minder stroom opwekken. Om die reden is het handzaam om uw installatie zonnepanelen aan te vullen met een energieopslagsysteem.

EXPIRION heeft na training en scholing in Duitsland officieel licenties en certificaten ontvangen om energieopslagsystemen van Tesvolt te installeren. Tesvolt is gespecialiseerd in commerciële energieopslagsystemen en produceert deze met de meest moderne, prismatische lithiumbatterijen van Samsung SDI. De opslagsystemen van Tesvolt kunnen op alle energieproducenten, waaronder zonnepanelen, worden aangesloten en werken net zo goed op hoogspanning als op laagspanning en kunnen zowel op het net als net-onafhankelijk. Er bestaan vijf verschillende systemen van Tesvolt. Voor elke variant geldt dat ze erop gebouwd zijn om dertig jaar en achtduizend cycli mee te kunnen. Elk systeem beschikt bovendien over de veiligste celtechnologie en een 1C laadsnelheid. Hieronder worden de vijf systemen uitgelicht.

1. TS 48 V Lithium-opslagsysteem

Het TS 48 V Lithium-opslagsysteem is een flexibel energieopslagsysteem, omdat u het kunt uitbreiden met batterijmodules van elk 4,8 kilowattuur. Er zijn drie verschillende maten van dit systeem beschikbaar en het maximale aantal batterijmodules in dit systeem is tien, waardoor dit de TS 48 V maximaal 48 kilowattuur kan opslaan. Afhankelijk van de grootte is dit systeem geschikt voor winkels, industrie en agricultuur. 

2. TS HV 70 Lithium-opslagsysteem

Een iets groter system is het TS HV 70 Lithium-opslagsysteem. De TS HV 70 kan maximaal 76 kilowattuur opslaan en bestaat uit twee rekken, met daarin in totaal zestien batterijmodules van elk 4,8 kilowattuur. Ook dit systeem is modulair: u kunt dus zelf bepalen hoeveel modules u in dit systeem plaatst. Dit systeem leent zich perfect binnen middelgrote tot grote winkels, agricultuur en industrie. 

opslagsystementesvolt
tps2.0

3. TS HV 70 Outdoor Lithium-opslagsysteem

Dit systeem is vergelijkbaar met de andere TS HV 70, alleen is de outdoor-variant weerbestendig en dus geschikt om buiten te staan. In dit systeem kunnen net zo veel batterijmodules terecht als in de gewone TS HV 70, waardoor ook de outdoor-variant 76 kilowattuur kan opslaan. Met deze outdoor-variant kunnen onder meer elektrische auto's opgeladen worden. 

4. TPS Lithium-opslagsysteem

Het TPS Lithium-opslagsysteem is als het ware één grote container met daarin meerdere energieopslagsystemen. De container, waarvan bovendien drie verschillende maten op de markt zijn, dient als een behuizing van het gehele systeem. Met de grootste container, de TPS van bijna veertien meter lang, kunt u tot maar liefst 2.016 kilowattuur opslaan, namelijk wanneer u 28 systemen van elk 72 kilowattuur hierin plaatst. In de kleinste container, die een lengte van zes meter heeft, kan 537 kilowattuur worden opgeslagen. Deze container is geschikt voor grote industrieën en grote netwerkdiensten. 

5. TPS 2.0 Lithium-opslagsysteem

De TPS 2.0 is ten opzichte van zijn voorganger een stuk zuiniger en beter bestand tegen zeer lage en zeer hoge temperaturen. Daarnaast kan het TPS 2.0 Lithium-opslagsysteem twee keer zo veel energie opslaan per vierkante meter in vergelijking met het oudere TPS-opslagsysteem (namelijk maximaal 4.350 kilowattuur). Een nieuw ontwikkeld dynamisch balanceringssysteem voor de batterijmodules en een innovatief thermisch managementsysteem zorgen ervoor dat het 2.0 opslagsysteem zeer efficiënt en kosteneffectief is. De TPS 2.0 bespaart ongeveer 30 procent van de bedrijfskosten.