Windenergie

Naast zonnepanelen en energieopslagsystemen biedt EXPIRION B.V. nu ook kleine windturbines aan. Deze kleine windturbines worden, net als onder meer onze omvormers (SMA) en opslagsystemen (Tesvolt), in Duitsland gemaakt. De Duitse fabrikant van de windturbines maakt in haar fabriek drie verschillende modellen windturbines: eentje met een nominaal vermogen van 5kW, een met 9kW en een met 16kW. De turbines hebben een diameter variërend van bijna twee meter tot aan ruim vier meter. De masten van de turbines kunnen op de grond staan of op het dak gemonteerd worden. Er zijn twee mastlengtes (acht en twaalf meter) indien de mast op de grond komt te staan. Wordt de turbine op het dak gemonteerd, dan zijn er masten beschikbaar van 3.3 meter, 3.8 meter en 4.8 meter hoog. 'Onze windturbines ogen vanwege hun lengte een stuk vriendelijker dan de witte windreuzen die we ook in Nederland tegenkomen,' stelt EXPIRION-directeur Jaap Burgerhout. Er zijn drie verschillende turbines die aan een mast vastgemaakt kunnen worden: hoe groter de diameter van de turbine, hoe meer kilowattuur hij per jaar opwekt.

Voordelen kleine windturbines
Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. In de maanden mei tot en met augustus schijnt de zon intenser en is het vaker onbewolkt dan in de winter. In de winter wekken de zonnepanelen uiteraard wel energie op, maar in de maanden november tot en met februari is dit gewoon beduidend minder daar deze vier maanden net iets meer dan tien procent van de totale jaarproductie opleveren. Juist in deze wintermaanden laat de wind zich van zijn krachtigste kant zien. In de maanden november tot en met februari wekken windturbines namelijk ongeveer de helft van hun jaarproductie op. In bepaalde gebieden in Nederland waait het harder dan in anderen gebieden. Op de foto hiernaast is dat duidelijk te zien. Waar in Hillegom (waar EXPIRION is gevestigd) een gemiddelde windsnelheid in m/s van 7.5 tot 8 mogelijk is, is dat heel anders dan in Eindhoven: daar waait het nooit harder dan 6.75 m/s.

De windsnelheden in de Duin- en Bollenstreek lenen zich bijzonder goed voor de kleine windturbines. Burgerhout: 'In de gemeenten Hillegom, Lisse, Noordwijk en Katwijk moet je toch al gauw denken aan een gemiddelde windsnelheid van 8 meter per seconde. Aan en dicht bij de kust hebben we immers te maken met een vrij krachtige wind.' De jaarlijkse CO2-reductie bij de kleinste van de drie windturbines is 2.500 kilo CO2. Dat is vergelijkbaar met dezelfde reductie van zo'n 25 zonnepanelen.

expirionwindturbinelinks
Windsnelheid per gemeente SDE december 2018-1
windturbinewebsite

Energietotaalconcept
Met de komst van de kleinschalige windturbine, roept EXPIRION een uniek 'energietotaalconcept' in het leven dat zelfvoorzienendheid voor elk bedrijf mogelijk maakt. Samen met de Duitse topfabrikant brengt EXPIRION (als enige in Nederland) kleinschalige windturbines op de Nederlandse markt. De combinatie 'kleinschalige windturbine-zonnepanelen' is perfect, aangezien windenergie de onrendabele uren van zonnepanelen in de winter (minder licht), zomer (hoge temperaturen) en nacht (geen licht) opvangt en bovendien in de nacht het nachtelijk verbruik kan opwekken.

Energiestormen beheren
De combinatie 'kleinschalige windturbine-zonnepanelen' met energieopslag maakt de cirkel rond voor EXPIRION. Hiervoor ontwikkelde EXPIRION bovendien zelf een geïntegreerd energiemanagementsysteem, waarmee de energiestromen kunnen worden beheerd.

Technische Universiteit Wenen
Bij de ontwikkeling van de turbines zijn alleen materialen van de hoogste kwaliteit gebruikt. De turbines zijn ontwikkeld in samenwerking met de NTB Interstate University of Applied Sciences in Buchs (Zwitserland) en ook de Technische Universiteit van Wenen is betrokken geweest bij het ontwikkel- en testproces van de turbines door middel van een reality check. Ook voldoen de windturbines aan alle Europese technische normen, specificaties en richtlijnen.