Blog 44: Een warmtepomp aanschaffen?

Van links naar rechts: de opstellingen van een luchtwarmtepomp, een hybride warmtepomp en een waterwarmtepomp. Bron: hierverwarmt.nl
Van links naar rechts: de opstellingen van een luchtwarmtepomp, een hybride warmtepomp en een waterwarmtepomp. Bron: hierverwarmt.nl

Door Herman van den Bosch

Wie woont in een huis dat gebouwd is na 2000 heeft weinig redenen om te wachten met van het gas afgaan en een warmtepomp aan te schaffen. De website hierverwarmt.nl geeft hierover uitstekende informatie. Zo’n huis is goed geïsoleerd en heeft meestal vloerverwarming. Dit zijn twee heel belangrijke voorwaarden voor een warmtepomp. Wel zou ik ervoor zorgen dat het dak vol ligt met zonnepanelen, dan gebruikt de warmtepomp tenminste groene stroom. Want stroom gebruiken daar is een warmtepomp goed in, vooral in de winter als het erg koud is. Dit is voor sommigen de reden om een hybride warmtepomp aan te schaffen; die gebruikt dan de cv-ketel om bij te springen.

Je kunt voor deze optie kiezen als je nog een goede cv-ketel hebt. Maar een nieuwe kopen zou ik niet doen. Sommige leveranciers van warmtepompen leveren modulaire oplossingen. Te zijner tijd kun je de Cv-module dan gewoon weglaten. Maar waarom zou je? Je huis is in de meeste gevallen klaar om van het gas af te gaan. Op gas koken? Een inductieplaat is een perfect alternatief.

Ga niet over een nacht ijs. Warmtepompen zijn nog volop in ontwikkeling. Ze worden steeds geluidsarmer en hun energiegebruik daalt door het gebruik van andere typen koelvloeistoffen.

Economen van de ING hebben berekend (zie onderstaand overzicht) dat een warmtepomp nu en ook nog in 2030 een negatief rendement heeft. Om deze berekeningen te maken wordt een groot aantal hoogst aannames gehanteerd, iets wat economen altijd doen.

Bron: ING
Bron: ING

Ik erger me aan dit soort berekeningen. Afgezien van deze aannames, miskennen deze berekeningen ook dat veel mensen een goed gevoel hebben bij de gedachte dat de CO2 uitstoot van hun huis jaarlijks vermindert. Bovendien weet niemand wanneer (en of) de levering van gas stopt of dat de prijs van gas door een extra CO2-heffing verder stijgt om gasklevers te ontmoedigen.

Rob Snoeks uit Utrecht verwarmt zijn jarendertighuis (warmte-technisch iets heel anders dan een woning van na 2000) met een warmtepomp. Hij schrijft daarover in Trouw (12 november 2019): Kies niet voor zo’n pomp om de centen, maar voor het klimaat, de kleinkinderen, de techniek, de uitdaging of gewoon omdat het leuk is.

Economisch onverantwoord? Van echte waarde word je veel rijker dan het rendement op je centen.