Windenergie

De mini windturbine van EXPIRION is onderdeel van het energietotaalconcept. Deze mini windturbine wordt in Duitsland gemaakt. Dat geldt ook voor onze omvormers (SMA) en opslagsystemen (TESVOLT). De Duitse fabrikant van de mini windturbine maakt in haar fabriek drie verschillende modellen mini windturbines: eentje met een nominaal vermogen van 5kW, een met 9kW en een met 16kW.

Diameter mini windturbine
De kleine windmolens hebben een diameter variërend van bijna twee meter tot aan ruim vier meter. De masten van de mini windturbine kunnen op de grond staan (in een soort plantenbak) of op het dak gemonteerd worden. Er zijn twee mastlengtes (acht en twaalf meter) indien de mast op de grond komt te staan. Indien de turbine op het dak staat, staat hij op een mast van tussen de drie en vijf meter. "Onze windturbines ogen vanwege hun lengte een stuk vriendelijker dan de witte windreuzen die we ook in Nederland tegenkomen", stelt EXPIRION-directeur Jaap Burgerhout. Er zijn drie verschillende mini windturbines die aan een mast vastgemaakt kunnen worden: hoe groter de diameter van de turbine, hoe meer kilowattuur hij per jaar opwekt.

Voordelen mini windturbines
Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. In de maanden mei tot en met augustus schijnt de zon intenser en is het vaker onbewolkt dan in de winter. In de winter wekken de zonnepanelen uiteraard wel energie op, maar in de maanden november tot en met februari is dit gewoon beduidend minder daar deze vier maanden net iets meer dan tien procent van de totale jaarproductie opleveren. Juist in deze wintermaanden laat de wind zich van zijn krachtigste kant zien. In de maanden november tot en met februari wekken windturbines namelijk ongeveer de helft van hun jaarproductie op. In bepaalde gebieden in Nederland waait het harder dan in anderen gebieden.

Op de foto hiernaast is dat duidelijk te zien. Waar in Hillegom (waar EXPIRION is gevestigd) een gemiddelde windsnelheid in m/s van 7.5 tot 8 mogelijk is, is dat heel anders dan in Eindhoven: daar waait het nooit harder dan 6.75 m/s.

Windsnelheid Bollenstreek
De windsnelheden in de Duin- en Bollenstreek lenen zich bijzonder goed voor de mini windturbines. Burgerhout: "In de gemeenten Hillegom, Lisse, Noordwijk en Katwijk moet je toch al gauw denken aan een gemiddelde windsnelheid van 8 meter per seconde. Aan en dicht bij de kust hebben we immers te maken met een vrij krachtige wind." De jaarlijkse CO2-reductie bij de kleinste van de drie mini windturbines is 2.500 kilo CO2. Dat is vergelijkbaar met dezelfde reductie van zo'n 25 zonnepanelen.

mini windturbine
Windsnelheid per gemeente SDE december 2018-1
mini windturbine

Energietotaalconcept
Met de komst van de kleinschalige windturbine, roept EXPIRION een uniek 'energietotaalconcept' in het leven dat zelfvoorzienendheid voor elk bedrijf mogelijk maakt. Samen met de Duitse topfabrikant brengt EXPIRION kleinschalige windturbines op de Nederlandse markt. De combinatie 'kleinschalige windturbine-zonnepanelen' is perfect, aangezien windenergie de onrendabele uren van zonnepanelen in de winter (minder licht), zomer (hoge temperaturen) en nacht (geen licht) opvangt en bovendien in de nacht het nachtelijk verbruik kan opwekken.

Energiestormen beheren
De combinatie 'kleinschalige windturbine-zonnepanelen' met energieopslag maakt de cirkel rond voor EXPIRION. Hiervoor ontwikkelde EXPIRION bovendien zelf een geïntegreerd energiemanagementsysteem, waarmee de energiestromen kunnen worden beheerd.

Technische Universiteit Wenen
Bij de ontwikkeling van de turbines zijn alleen materialen van de hoogste kwaliteit gebruikt. De turbines zijn ontwikkeld in samenwerking met de NTB Interstate University of Applied Sciences in Buchs (Zwitserland) en ook de Technische Universiteit van Wenen is betrokken geweest bij het ontwikkel- en testproces van de turbines door middel van een reality check. Ook voldoen de windturbines aan alle Europese technische normen, specificaties en richtlijnen.