Services

DCIM100MEDIADJI_0729.JPG

Naast de installatie van zonnepanelen en energieopslagsystemen, voert EXPIRION vanaf 2021 ook onderhouds- en aanpassingswerkzaamheden uit aan grote bestaande installaties zonnepanelen van derden. Hiervoor legt EXPIRION een meerdaagse training af, die speciaal bestemd is voor het uitvoeren van inspectiewerkzaamheden aan zonnepanelen. Bovendien stellen verzekeraars gebouweigenaren met zonnepanelen verplicht om inspecties uit te laten voeren om überhaupt voor een verzekering in aanmerking te komen. Dit is de zogeheten Scope 12-inspectie.

De Scope 12-inspectie zorgt voor extra veiligheid van de installatie en leidt er ook toe dat het maximale rendement uit de installatie wordt gehaald. Kortom, meer bedrijfszekerheid.

EXPIRION B.V. voert sinds 2013 grootschalige zonne-energieprojecten uit, maar inspecteert dus vanaf 2021 ook installaties – al dan niet van EXPIRION zelf –, adviseert vervolgens gebouweigenaren en voert eventueel zelf de reparatie- of aanpassingswerkzaamheden uit.

Waarom inspecteert EXPIRION?
EXPIRION inspecteert omdat er in Nederland ongekend veel zonnepanelen geplaatst worden en lang niet alles goed en veilig is geïnstalleerd. Dit heeft er, helaas, al toe geleid dat in Nederland al enkele installaties – niet van EXPIRION, maar van andere bedrijven – in brand zijn gevlogen. Die branden hebben verschillende oorzaken, maar zijn vrijwel altijd te herleiden tot een slechte uitvoering van de installatie. Door de grote toename van de installaties in Nederland hebben verzekeraars geen duidelijk zicht meer op alle geïnstalleerde zonne-energieprojecten in Nederland. Daar moet met de Scope 12-inspectie verandering in komen. EXPIRION gaat op twee verschillende manieren inspecteren: 1) direct na de installatie en 2) regelmatig en periodiek.

1) Eerste Bijzondere Inspectie (EBI)
Het is van belang en tevens verplicht om tegenwoordig na de installatie van zonnepanelen een eerste Scope 12-inspectie uit te voeren. Het zou kunnen gebeuren dat de installateur van de zonnepanelen op een bedrijfsdak zelf niet gecertificeerd is om de Scope 12-inspectie uit te voeren. Op dat moment is EXPIRION B.V. de gegadigde om de installatie van een goede inspectie te voorzien, waarbij de installatie van A tot Z wordt geïnspecteerd. Tijdens een eerste inspectie van de installatie, let EXPIRION onder meer op:

1. Constructie en ontwerp
2. Bekabeling
3. De aansluiting van de omvormers
4. Brandrisico
5. De gebruikte materialen (zonnepanelen)

2) Periodieke Inspectie (PI)
De EBI kan door EXPIRION periodiek worden vervolgd. Tijdens een periodieke inspectie beoordeelt EXPIRION vooral de toestand van de installatie. Dit gebeurt met een vaste interval.