Blog 52: Brand door zonnepanelen

In 2018 waren er in Nederland 17 branden in woonhuizen, waarvan zonnepanelen de oorzaak waren. Een jaar later waren dat er 12. Het geeft te denken dat het in beide jaren om relatief veel in-dak systemen ging. Dat zijn zonnepanelen die niet op de pannen liggen maar ertussen of in plaats ervan. De kans op een brand in dit soort systemen is 20 maal groter dan bij de traditionele montage. Toch zou dat niet hoeven.

Reden temeer om TNO te vragen een onderzoek te doen. De resultaten waren informatief.

Volgens TNO zijn montagefouten in meer dan 90% van de gevallen de oorzaak van brand. De meest voorkomende fout is koppelen van verschillende modellen connectoren, wat vonken kan geven. Maar ook gebruik van connectoren met schroeven in plaats van met ‘click-on’ systemen of van de verkeerde tangen speelt een rol. Dat dit mogelijk is komt doordat het niet alleen ervaren bedrijven zijn die panelen leggen, maar er ook wel eens dakdekkersbedrijven voor worden ingehuurd.

Maar er zijn ook andere brandoorzaken, bijvoorbeeld oververhitte omvormers of defecte zonnecellen.

Zonnepanelen kunnen zelf ook de oorzaak zijn van een brand, of de gevolgen ervan verergeren. Het is daarom belangrijk om als klant oog te hebben voor de type zonnepaneel of de kwaliteit ervan. De belangrijkste standaard is de IEC 61730-2 (UL790) norm. De beoordelingsklassen lopen uiteen van A (beste) tot C (slechtste). Informeer ernaar bij de installateur. Glas-glaspanelen scoren het beste. Van sommige panelen is de folie aan de achterzijde ronduit brandgevaarlijk.

Bekijk hier een kort filmpje waarin de brandbaarheid van zonnepanelen wordt getest

De gevolgen van deze fouten zijn bij indak-panelen veel groter dan bij panelen die op de pannen liggen. Deze panelen zijn dan te dicht op brandbare dakisolatie gemonteerd. In-dak systemen komen steeds vaker voor, maar er zijn geen wettelijke normen op het terrein van de ventilatie en de afstand tot de andere delen van het dak. De beste manier om brand te voorkomen is een goede installateur in de arm te nemen.

Kortom, waar let je op als consument?
- Kies een ervaren installatiebedrijf met ervaren en gecertificeerde medewerkers en dat erkend is door InstallQ;
- Vraag of uitsluitend zonnepanelen en montagematerialen van slechts enkele merken wordt gebruikt;
- Kies zonnepanelen van de beste kwaliteit;
- Informeer naar de kwaliteit van de omvormer (SMA staat goed aangeschreven). Een goede omvormer heeft vlamboog detectie;
- Zorg voor een rookmelder in de ruimte waar de omvormer zich bevindt.

Het Instituut voor Fysieke Veiligheid (IFV), het kenniscentrum voor de brandweer, adviseert bewoners met een in-dak systeem een grondige inspectie te laten uitvoeren, bij voorkeur door een bedrijf dat Scope 10 gecertificeerd is. Cruciale vragen daarbij zijn: is er voldoende ruimte tussen de panelen en het dak, zijn de kabels goed bevestig, zitten de stekkers goed op elkaar aangesloten of zijn er wellicht zonnepanelen beschadigd? Zo’n controle zorgt ervoor dat je des te meer geniet van je fraaie huis met even zo fraaie indak-zonnepanelen.