Blog 49: Huurwoningen: een gigantische markt voor zonnepanelen

solar-system-2939560_1920

Door Herman van den Bosch

Al 25 jaar is Roebyem Anders gefascineerd door zonnepanelen. Elf jaar geleden richtte ze Sungevity op, leverancier van zonnepanelen van het eerste uur en dochter van energieleverancier Engie. Ze weet als geen ander dat op de markt voor zonnepanelen samenwerking geboden is. Daarom is ze ook mede-initiator van de Stichting Huurdakrevolutie. Deze ondersteunt woningcorporaties bij het uitrusten van huurhuizen met zonnepanelen.

Zonnepanelen op huurhuizen neemt snel toe. In 2016 was nog slechts 2% van de huurhuizen met zonnepanelen bedekt. Nu is dat al 10%. Drenthe is koploper met 38%. Dat zijn 250.000 woningen. Gegeven het feit dat 1/3 van alle woningen corporatiewoningen zijn, ligt er nog een wereld open.

De Stichting Huurdakrevolutie is niet de enige organisatie die corporaties een helpende hand toesteekt. De sociale onderneming Delen Duurzame Energie, doet dat in samenwerking met energieleverancier Greenchoice.

Zowel Huurdakrevolutie als Delen Duurzame Energie willen corporaties voor dit doel interesseren en bieden ondersteuning aan om de hobbels weg te nemen. Die zijn er genoeg, te denken valt aan de financiering, het meekrijgen van de huurders en het bedenken van creatieve oplossingen bij nieuwbouw. Deze hulp kunnen ze wel gebruiken. Het leggen van zonnepanelen op een koopwoning brengt veel minder rompslomp mee.

In Leiderdorp is onlangs het eerste dak van een flat met huurwoningen van zonnepanelen voorzien (foto). De woningwet staat dit in wezen niet toe: Zonnepanelen mogen in dergelijke gevallen allen worden gebruikt voor algemene voorzieningen. Daarom werd een energiecoöperatie opgericht en toen kon het wel.

leiderdorp

De bewoners hoeven niets voor de zonnepanelen te betalen en ze krijgen een korting op de energierekening van € 0,12 per kilowattuur omdat de overheid de energiebelasting verlaagt. Ook de betrokkenheid van de bewoners bij de energietransformatie is toegenomen.

De groeiende belangstelling voor zonnepanelen op huurhuizen bij corporaties is ook een interessant perspectief voor leveranciers van zonnepanelen. De les is echter niet te gaan zitten wachten tot dat een corporatie aanklopt. Organisaties als Huurdakrevolutie en Delen Duurzame Energie zijn onmisbare intermediairs omdat deze als niet rechtstreeks belanghebbenden de bewoners het makkelijkst meekrijgen. ‘Het is te mooi om waar te zijn’, zei een van de aanvankelijke tegenstanders. Delen Duurzame Energie kon deze bewoner overtuigen dat het aanbod inderdaad mooi is én waar.