Energieoorlog.nl

gaskoken

Joost Veenstra | 7 april 2022 om 16:40 | Leestijd: 3 minuten

Het favoriete vrijdagmiddagspelletje bij EXPIRION? Domeinnamen kopen. Dat is zo ontstaan toen wij, drie jaar geleden, het domein www.expirion.com wilden kopen. Dit webadres bleek al in iemands bezit te zijn; de eigenaar betrekt een grotesk pand in de Cameron Street in het Amerikaanse Alexandria (Virginia). Google Maps laat vanaf deze bestemming een ruim opgezette straat, deftige herenpanden met mooie gevels en hoge bomen zien. Enig speurwerk leverde verder op dat op dit bewuste adres een internationaal advocatenkantoor huist, evenals een telecommunicatiebedrijf. De hoge vraagprijs voor het domein expirion.com maakt echter dat wij voorlopig nog afzien van het overkopen ervan, al zien we zeker de toegevoegde waarde van een .com-domeinnaam.

Wel wekte het onze interesse in ‘domeinenhandel’: het kopen en verkopen van domeinnamen, wat overigens officieel domaining schijnt te heten. Domeinnaamspeculatie leverde ons al meerdere fantastische webadressen op. Af en toe zetten we er ook eentje te koop. Bij het aanschaffen van een domein houden we rekening met meerdere factoren, waaronder actualiteit. Zo kochten wij onlangs www.energieoorlog.nl. Met name in Belgische media duikt de term 'energieoorlog' immers veelvuldig op: “Energieoorlog is helemaal losgebarsten: VS willen geen druppel Russische olie of gas meer”, “Ook energieoorlog is helemaal losgebarsten, maar boycot heeft een pervers effect” en “De oorlog is Oekraïne is ook een energieoorlog” zijn slechts enkele voorbeelden van Vlaamse nieuwskoppen.

Het begrip ‘energieoorlog’ dook ook in 2006 in Nederland op, in een tweedelige reportage van VPRO’s Tegenlicht. Hierin worden de eerste manoeuvres van de Energy War geschetst. Niet onverlet hierin laat de VPRO het politieke machtsspel van Poetin, waarin olie en gas als instrumenten dienen. Welnu, Rusland heeft dringend inkomsten uit olie- en gasverkoop nodig om zijn oorlog in Oekraïne te financieren. De westerse tegenstanders proberen die financiën van het Kremlin onder druk te zetten, maar zijn ook kwetsbaar voor prijspieken en energietekorten. Die dynamiek zorgt voor een ingewikkelde reeks bewegingen en tegenbewegingen. De gasprijs is sinds de Russische inval in Oekraïne geëxplodeerd, al begon Rusland vorig jaar al met het aan banden leggen van de toevoer van gas. Dat maakt Poetins oorlog óók een energieoorlog. Gelukkig staat een verhoging van energieprijzen nog altijd in schril contrast met de tragische ‘mijlpaal’ in Boetsja waar we deze week de beelden van zagen. Hadden we maar gewoon een domeinenoorlog waar we dagelijks in alle ernst over konden lezen.