Even voorstellen: Joost Veenstra

Joost Veenstra, op zijn stekkie op het kantoor van EXPIRION

Joost Veenstra (1993) werkt sinds november 2015 bij EXPIRION B.V., eerst (vooral) als contentmanager en inmiddels ook als beleidsmedewerker. Maar als zijn oom in 1994 geen bloemenhandel had opgezet, werkte Joost hoogstwaarschijnlijk nu helemaal niet voor EXPIRION. Dit staaltje ‘vlindereffect’ bleek voor Joost echter niet de enige toevalligheid bij EXPIRION, waar hij de bedrijfsgroei van dichtbij meemaakt. In de nieuwe rubriek ‘Even voorstellen’ bijt de geboren Hillegomse beleidsmedewerker het spits af.

Hoe ben je bij EXPIRION terecht gekomen?
“Dat is een grappig verhaal. Ik verkocht enkele jaren bloemen aan de deur bij Hetty Burgerhout, de vrouw van Jaap, directeur van EXPIRION. Ik deed dit op vrijdagmiddag naast mijn studie, de bloemen kocht ik in bij mijn oom die in Rijnsburg zijn bloemenhandel heeft. Met Hetty sprak ik voornamelijk over het weekend, de studie en de voetbal. Op een gegeven moment vroeg Hetty aan mij of ik, vanwege mijn achtergrond in de journalistiek, handig of ervaren was in het maken van websites. Hoewel ik daar geen directe ervaring mee had, wilde ik het toch proberen. Dus zat ik een week later met Jaap op zijn werkkamer (9 m²). Er was direct een klik en we spraken af voor de volgende week. Werken bij EXPIRION was eerst een baan op de vrijdag (werktijden van 11:00 tot 17:00, te beginnen met koffie met gebak) naast mijn studie Nederlands en heb ik later uitgebreid naar twee volle dagen: donderdag en vrijdag. Op de drie andere dagen ben ik docent Nederlands op een middelbare school. Inmiddels werk ik nu zo’n zevenenhalf jaar bij EXPIRION en zag ik het bedrijf groeien van drie naar negen mensen en maakte ik de verhuizing naar het eigen kantoorpand aan de Ampèrestraat mee.”

Wat was je allerleukste werkdag bij EXPIRION ooit? Waarom die dag?
“Na enkele jaren in dienst bij EXPIRION, vertelde ik Jaap tijdens werk dat mijn oma (aan mijn vaders kant) óók Burgerhout heette van haar achternaam. We hebben vervolgens op internet een stamboom opgezocht en bekeken en zagen hierop dat de opa van Jaap de broer was van de opa van mijn vader. Jaap kon zich de opa van mijn vader – Simon Pieter Burgerhout, naar wie mijn vader bovendien is vernoemd – zelfs nog wel herinneren van vroeger. Zo kwamen Jaap en ik er dus, tijdens een ogenschijnlijk normale werkdag, achter dat we familie van elkaar zijn. Aangezien Hetty Burgerhout en Ralph Burgerhout óók verbonden zijn aan EXPIRION, presenteren wij ons dus met recht als familiebedrijf.”

Wat is je favoriete gespreksonderwerp met collega’s tijdens de pauze?
“Tijdens pauzes komen allerlei onderwerpen aan bod. Van voetbal, politiek, werkgerelateerde zaken, weekendplannen, hoe het van maandag tot en met woensdag beviel om voor de klas te staan tot aan de actualiteit. Het liefst zeg ik af en toe iets zinnigs over voetbal en in het bijzonder over Ajax. Dan vertel ik graag hoe goed ze zijn en waarom ze weer kampioen van Nederland zullen worden. Ook het nieuws uit het Hillegomse wordt regelmatig besproken en ook schuwen we gossip niet.”

Wat is het meest waardevolle dat je hebt geleerd bij EXPIRION?
“Ik heb bij EXPIRION veel verschillende professionele vaardigheden geleerd en uitgevoerd, zoals het aanvragen van omgevingsvergunningen, het opstellen van onderhoudscontracten, het documenteren voor juridische doeleinden en het rapporteren van een leveringsomvang, een zogeheten scope of supply. Met deze werkzaamheden was ik op voorhand niet bekend en vaak verschijnt dit ineens op mijn bordje, maar ik vind het heel waardevol dat ik heb geleerd hoe ik zulke taken kan uitvoeren. Temeer omdat het vaak toch wel ‘logge apparaten’ zijn waarmee je op zo’n moment te maken hebt én het serieuze inspanning en denkwerk vergt dit naar genoegen te doen.”

Wat viel je op tijdens je eerste werkweek bij EXPIRION?
“De persoonlijke interesse en warmte vanuit Jaap en zijn vrouw Hetty en de goede zorg op het gebied van de lunch.”

Wat wilde je als kind altijd worden?
“Profvoetballer en als dit niet zou lukken advocaat.”

Wat zijn je andere bezigheden en hobby’s?
"Ik volg Ajax op de voet. Daarnaast heb ik samen met een kompaan een podcast opgezet, waarbij voetbalfans hun verhaal konden delen: waarom zijn ze fan van hun club, wat was hun eerste wedstrijd in het stadion, hoe beleven ze een wedstrijddag, wat is hun tip voor de directie; dat soort zaken kwam aan bod. Helaas ligt dit vanwege tijdgebrek een tijdje stil, maar vind ik nog wel de tijd om zelf af en toe naar podcasts te luisteren. True crime, wetenschap en Ajax zijn dan wel de favoriete thema’s. Ook luister ik graag naar muziek en waardeer ik vooral het geluid uit de jaren 80. Denk hierbij onder meer aan The Simple Minds, Gary Numan, Dire Straits, Level 42, Duran Duran en The Clash. Mijn laatst afgespeelde nummer op Spotify? Clean up the Ghetto van The Philadelphia International Allstars, net geen jaren 80. Aanrader. Ook lees ik graag, van de bekendere romans tot biografieën. Nu ligt het boek Cristi naast me op het nachtkastje, een biografie over voormalig Ajax-held en Roemeen Christian Chivu. Ik muntte overigens ooit het begrip ‘snacklectuur’ in de Arena, op basis van de wedstrijdboekjes die je voorafgaand aan een wedstrijd van Ajax kreeg en je uitlas terwijl je een broodje kroket nuttigde. Een onderschat begrip. Daarnaast geniet ik van fietstochten, citytrips en terrassen met bitterballen en speciaalbier.”

Tot slot. Wie inspireert jou?
“Dat is Louis van Gaal. Ik heb veel waardering voor de manier waarop de kleurrijke Louis het flikt om met elke spelersgroep succes te behalen en hoe hij het beste uit spelers weet te halen. In de jaren 90 boekte Louis al zijn eerste successen; een totaal andere tijd dan nu. Louis krijgt het voor elkaar om vier decennia op rij voor elkaar om overwicht te hebben binnen selecties met spelers van allerlei pluimage. En letterlijk iedere speler heeft respect voor de trainer en mens Van Gaal. Het totale mens-principe, de menskundige benaderingswijze van Louis, spreekt me ook erg aan. Maar daarnaast is Louis ook écht een docent, die normen en waarden hoog in het vaandel heeft staan, die meester is in het overbrengen van zijn overtuigingen.”