Jaap Burgerhout nieuwe hoogleraar TU Delft

Jaap Burgerhout

Jaap Burgerhout (1950), oprichter en directeur van EXPIRION B.V. uit Hillegom, zal later dit jaar aantreden als hoogleraar aan de Technische Universiteit Delft. Burgerhout zal lesgeven in duurzame energieoplossingen, een gebied waarin hij een lange en succesvolle carrière heeft gehad.

In een verklaring zei Burgerhout dat hij verheugd was om zijn kennis en ervaring te kunnen delen met de studenten van de TU Delft: "Ik heb altijd geloofd dat het delen van kennis en ervaring essentieel is voor het bouwen van een duurzame toekomst. Ik kijk ernaar uit om mijn passie voor duurzame energie te delen met de volgende generatie ingenieurs en onderzoekers."

Burgerhout zal twee colleges geven aan de TU Delft: "Sustainable Energy Solutions for Industry" en "Innovations in Renewable Energy Storage". Beide colleges zullen zich richten op de nieuwste technologieën en ontwikkelingen op het gebied van duurzame energie en de uitdagingen die gepaard gaan met de overgang naar hernieuwbare energie. Masterstudenten van de opleidingen Sustainable Energy Technology, Industrial Ecology en Environmental Engineering zullen deze colleges volgen.

"Ik ben van plan om deze colleges zeer interactief te maken en de studenten aan te moedigen om hun eigen ideeën en oplossingen te delen", aldus Burgerhout. "Ik hoop dat deze colleges studenten zullen inspireren om hun eigen bijdrage te leveren aan het creëren van een schonere, duurzamere toekomst."

Burgerhout zal blijven werken bij EXPIRION B.V., maar zal zijn tijd tussen zijn werk als hoogleraar en zijn rol als directeur verdelen. De universiteit is verheugd over de komst van Burgerhout en ziet uit naar zijn bijdrage aan het onderwijs en onderzoek op het gebied van duurzame energieoplossingen. Volgens een persbericht van de Technische Universiteit Delft heeft Jaap Burgerhout een indrukwekkend CV op het gebied van duurzame energieoplossingen. Hij heeft meer dan 20 jaar ervaring in de energiesector en heeft gewerkt aan diverse projecten op het gebied van energieopwekking, energie-efficiëntie en energieopslag.

De Hillegommer heeft meerdere patenten op zijn naam staan en heeft gepubliceerd in verschillende wetenschappelijke tijdschriften. Daarnaast heeft hij talloze prijzen gewonnen voor zijn bijdragen aan de ontwikkeling van duurzame energieoplossingen. In een eerder stadium, tot 2003, was Burgerhout als senior consultant verbonden aan Hewlett Packard. Sedert oktober 2021 is Burgerhout duurzaamheidsadviseur van Nederlandse gemeenten namens de Rijksoverheid.

Bovendien zal Burgerhout niet alleen colleges geven aan de TU Delft, maar ook betrokken zijn bij onderzoek naar duurzame energieoplossingen. Hij zal samenwerken met andere wetenschappers en ingenieurs om nieuwe technologieën te ontwikkelen en bestaande technologieën te verbeteren.

Met de komst van Burgerhout hoopt de TU Delft haar positie op het gebied van duurzame energieoplossingen te versterken en bij te dragen aan de wereldwijde inspanningen om de klimaatverandering tegen te gaan.