Patrick van Dam: van Jari Litmanen en Louis van Gaal tot honderd miljoen bollen per jaar

Patrick van Dam in het shirt van Ajax. Foto: Louis van de Vuurst
Patrick van Dam in het shirt van Ajax. Foto: Louis van de Vuurst

Hillegommer Patrick van Dam (1973) is eigenaar van bloembollengroothandel Green Garden aan de Leidsestraat in Hillegom, waarmee hij miljoenen bloembollen per jaar exporteert. Enkele jaren geleden koos Van Dam ervoor om een duurzame weg in te slaan en bijna duizend zonnepanelen op dak te laten plaatsen. Waar Van Dam nog slechts een twintiger was toen hij bij Green Garden de touwtjes al in handen kreeg, probeerde hij het eerst als voetballer. En niet bij de kleinste der aarde. Zo stond Van Dam bij Ajax op het veld met sterren als Michael Reiziger, Nwankwo Kanu, Edgar Davids en Jari Litmanen.

Door Joost Veenstra

Van Dam exporteert bloembollen – van tulpen en krokussen tot hyacinten en narcissen – en planten met zijn bedrijf Green Garden, dat Patrick runt met zijn broer Stef van Dam en met Maurice de Lijster. Het meest vindt de export plaats naar landen binnen Europa, maar de bloembollen van Green Garden reizen in iets mindere mate ook af naar Aziatische oorden als China en Zuid-Korea. ,,We doen wel iets van honderd miljoen bollen per jaar, geloof ik”, vertelt Patrick. Naast de driekoppige directie werkt er dagelijks ook nog een kleine twintig man bij het bedrijf in Hillegom-Zuid.

De huidige situatie van Green Garden bestaat sinds 2002. Bloembollen waren Patrick echter totaal niet vreemd. Zo hadden zijn ouders een bloembollenbedrijf op de Stationsweg in Hillegom en later in De Zilk en vervolgens in Voorhout. Elke verhuizing had met de groei van het bedrijf te maken. ,,Op mijn tiende werkte ik al voor mijn vader’’, herinnert Patrick zich. “Ik had zelden vakantie.’’

Gasloos
Welnu, wat ondernemen in 2022 anders maakt dan in 2002 of in de tijd van zijn ouders is de mogelijkheid tot duurzaam ondernemen. Op het dak van Green Garden liggen welgeteld 933 zonnepanelen, welke zijn geplaatst door EXPIRION. ,,Het was financieel heel aantrekkelijk om te kiezen voor zonnepanelen, vanwege de SDE+-subsidie die toen nog erg gunstig was.” Het koelen van de bollen kost Green Garden flink wat stroom, evenals de honderdvijftig ventilatoren voor de luchtbeweging binnen het bedrijf. Daarnaast beschikt Green Garden ook over een warmtepomp. ,,Die verwarmt de cellen en ons kantoor. Wij gebruiken hier dus eigenlijk geen gas meer.’’

Batterij
Patrick ziet toekomst in een batterij voor de opslag van de energie van zijn zonnepanelen. Green Garden heeft liefst acht maanden per jaar overcapaciteit, op sommige momenten zelfs gigantisch veel. Dat betekent dat er dan eigenlijk veel meer energie dan nodig wordt opgewekt. ,,Dat wil ik het liefst die energie overdag opslaan, zodat ik dat ‘s avonds of ‘s nachts kan gebruiken. Maar batterijen zijn nu nog te duur.”

Louis van Gaal
Patrick van Dam hield er vóór hij ging ondernemen een succesvolle (topamateur)voetbalcarrière op na. Zo draaide hij als jonge Hillegommer mee in de voorbereiding van Ajax op het glorieuze seizoen 1994-1995; de voetbaljaargang waarin het Amsterdamse ensemble voor het laatst de Champions League omhoog tilde. Huidig bondscoach Louis van Gaal stond toen aan het roer van de Godenzonen. ,,In de voorbereiding maakte ik Van Gaal heel intensief mee. Ik beleefde hem als een super aardige, maar directe man. Heel gedreven’’, weet Van Dam nog. ,,In de media komt hij wel eens negatief over, maar toen ik met hem werkte, heb ik dat idee nooit gehad.’’De voorbereiding ging Van Dam goed af. Complimenten van de huidige trainer van Oranje volgden. ,,Wat hij letterlijk zei, weet ik niet meer. Maar hij zei dat hij tevreden was en dat het goed ging.’’ Door overbelasting van zijn lies, lag Van Dam echter na één voorbereidingsweek een halfjaar uit de roulatie. Daarna kwam hij terecht in Ajax 2.

Een van de wedstrijden waarin Van Dam voor Ajax 1 speelde en de enige treffer op zijn rekening nam.
Een van de wedstrijden waarin Van Dam voor Ajax 1 speelde en de enige treffer op zijn rekening nam.

Via sv Concordia uit Hillegom en daarna via HFC Haarlem kwam Van Dam op zijn twintigste bij Ajax. Gerard van der Lem (assistent van Van Gaal en trainer van Ajax 2) had Van Dam zien spelen en wilde hem naar Ajax halen. ,,Ik was rechtsbuiten en spits, maar bij Ajax was alleen plek als linkshalf’’, begint Van Dam. ,,Van der Lem wilde mij er echter zo graag bij hebben en vroeg of ik de overstap naar Ajax wilde maken. Ik zei natuurlijk gelijk ‘ja’. Finidi George (vaste rechtsbuiten van Ajax, red.) had zijn vliegtuig gemist, dus daarom ging ik uiteindelijk toch als rechtsbuiten mee met het eerste elftal.’’ Na zijn liesblessure belandde Van Dam, zoals gezegd, in het schaduwelftal van wat op dat moment het beste team van Europa was. In Ajax’ tweede elftal speelde hij samen met jongens als Peter van Vossen, Tarik Oulida, Martijn Reuser, Ronald de Boer, Kiki Musampa en Sonny Silooy. Spelers die hun sporen later in het betaald voetbal allemaal wel verdienden.

Zien of spreken doet Van Dam zijn oud teamgenoten van Ajax niet meer, al weet hij nog wel welke Ajacied de meeste indruk op hem maakte. ,,Jari Litmanen. Die was zo scherp, ook op trainingen. Dat was leuk en mooi om te zien.’’ Zelf werd Van Dam in 1999 uitgeroepen tot de beste voetballer van de Bollenstreek. Van Dam kwam na één jaar bij Ajax nog zo’n tien jaar uit voor vv Noordwijk, waar hij Ruud Bröring als trainer meemaakte. Bröring is een kaartmaatje van Van Gaal. Laatstgenoemde tipte Van Dam bij de Noordwijkers tijdens het kaartje leggen.

De zonnepanelen op het dak van Green Garden.
De zonnepanelen op het dak van Green Garden.